BIOGRAFI

BIO IN ENGLISH | SUOMEKSI

SKÅDESPELARE | SÅNGARE | REGISSÖR | DRAMALÄRARE

Isa kommer från Karleby, Finland men är numera bosatt i London. Hon är utbildad dramaistruktör (BA in Arts and Theatre) och har även studerat sång och musik vid Karleby Estradskola samt improvisation och teatersport vid Vancouver TheatreSports League i Vancouver BC, Canada. Isa har nyligen avslutat ett regilärlingsskap under handledning av Maria Sid. 2015-2016 kommer hon att fortsätta sina studier och avlägga  Magistersexamen i Musikal vid The Royal Central School of Speech and Drama, University of London.

Efter musikaldebuten som 16-åring, som Serena i ‘Fame’ har hon medverkat i teater-, opera-, konsert- och musikalproduktioner i Finland, England, Estland och Sverige. Bl.a. ‘Grease’ (Musikalkompaniet) ‘Jorden Runt på 80 Dagar’, ‘Fighting Star’, ‘En Handelsresandes död’ (Wasa Teater) och ‘My Fair Lady’ (Vasa Stadsteater). Som producent och körsångare i West Coast Kokkola Operas ‘Carmen’, ‘Trollflöjten’ och ‘Figaros Bröllop’, samt som regiassistent i bl.a. Wasa Teaters ‘Narnia: Häxan och Lejonet’ och ‘Next to Normal’. I våras gjorde hon rollen som
Glinda/Aunt Em i ‘Trollkarlen från OZ’ vid Vasa Stadsteater.

Som sitt konstnärliga slutarbete regisserade hon sin
egen text; musikteaterföreställningen ‘Långt till Fjärran
Land’ som spelades i Magasinet på Wasa Teater.
Hon har även regisserat och  tillsammans med Alf
och Mika Mylläri, skrivit den internationella ungdomsmusikalen ‘The Race’.  Musikalen hade premiär i Karleby 2007, och gjorde Estlandsturné  2009. 2013 gav Isa och Mika Mylläri även ut julsången “Vi Fönstre” på Karlebydialekt.

Isa undervisar även i sång, teaterkonst och musikal runt om i Österbotten, samtidigt som hon uppträder på konserter, både som solist och bakgrundssångare.
Hon är tillsammans med skådespelare Sofie Lybäck en av de grundande medlemmarna till den fria professionella musikteatergruppen  HjonTeatern och har medverkat i produktionerna; ‘Men, Lilla Vän‘ och ‘Two Ladies‘.
Senast har hon regisserat och varit medförfattare till musikteaterföreställningen ‘Mitt Hjärtas Hem – en pjäs om Signe Strömborgs arv‘.