Regissör / Ohjaaja

Isa har etablerat sig som regissör med specialicerad inriktning på musikteater.
År 2008 gjorde hon regidebut i Vasa med föreställningen  “Långt till Fjärran Land” som gavs på Magasinet – Wasa Teaters scen på innergården.

Isa har även regisserat ungdomsmusikalen “The Race” som gavs både i Finland och Estland.

För HjonTeaterns samarbete med Torgare Sommarteater har hon regisserat föreställningen “Mitt Hjärtas Hem – en pjäs om Signe Strömborgs Arv”. Sommaren 2017 återvände hon som regissör vid Torgare för pjäsen “Vår Bygd vid Ån” av Hans Forss i nydramatisering av Sofie Lybäck.

Isa har även regisserat vid Karleby Ungdomsförening, Vörå Ungdomsförening, Smedsby Ungdomsförening, samt Teatergruppen Dramaduvorna i Vasa. En teatergrupp bestående av personer med funktionsnedsättning.

År 2013 beviljades Isa Svenska Kulturfondens lärlingsstipendium för studier i musikalregi under handledning av Maria Sid.

I augusti 2021 får den nyskrivna pjäsen “Blåeld” premiär vid Torgare Sommarteater i regi av Isa.

Isa har även samarbetat med bandet “Ratatosk” vid ett antal tillfällen.
Bl.a. med regi till musikvideon för låten “Lirarmannen”.


RECENSIONER

“Årets upplaga av Vörårevyn är en regipärla” […] Tajmingen i mimiken är fenomenal och det märks att aktörerna i revyn har upptäckt ett nytt djup hos sig själva och en ny spelglädje i detta. Det här är regissören Isa Lindgren-Backmans specialitet och särmärke. Jag har sett det tidigare i pjäser hon regisserat, senast i årets upplaga av Karlebyrevyn.”
Ulf Överfors, Österbottens Tidning, 11.3.2018

“Efter tretton år med samma regissör har Vörårevyn i år en ny regissör, Isa Lindgren-Backman. Och regin sitter. Det är varierande, intressant hela vägen, bra tempo och än en gång: genomarbetat. Övergångarna är smidiga och scenen används effektivt.”
Vivian Johansson, Vasabladet, 11.3.2018

“Pjäsen är välgjord och genomtänkt…
“Uppbyggnaden av pjäsen är modern och visuellt snygg. Växlandet mellan berättandet och skådespelandet gör det hela mer intressant.
– Österbottniska Posten, 22.01.2009

“Lindgren-Backman on ohjannut intensiivisen esityksen, ja nuoret näyttelijät antavat kaikkensa itsestään.”
– Olli Mäkinen, Pohjalainen, 02.12.2008

”Isa Lindgren-Backmanin ohjaama ”Mitt Hjärtas Hem” on uskomaton suursatsaus.”
”Ohjaus ja koreografia liikuttelevat joukkoja ja pienempiä kokoonpanoja selkeästi ja kauniisti”
”Raikas toteutus onnistuu puhuttelemaan nykyihmistä.”
– Leena Nygård, Keskipohjanmaa, 17.7.2014

“Pjäsen vinner också på att dramaturgen Lybäck och regissören Isa Lindgren-Backman är ett radarpar som tydligen tänker lika och som kompletterar varandra. Jag har inte tidigare på en sommarscen sett en så stark fysisk närvaro som Torgare bjuder på i slagsmål och kärleksscener. Det är helt enkelt hisnande skådespel och publiken kippar efter andan.”
– Ulf Överfors, Österbottens Tidning, 3.7.2017

“Ammattimaisuus tai lähes-ammattimaisuus jäi ensi-illassa vaikutelmaksi Isa Lindgren-Backmanin ohjaamasta Åppkåppla-uudenvuodenrevyystä.” – Leena Nygård, Keskipohjanmaa 11.1.2018